הערכה מקצועית לאחר שבץ

נתחיל בסיפור. מר נ. הוא גבר בן 67 מרעננה. הוא עבר שבץ "קל" ואושפז במחלקה נוירולוגית בבית חולים. לאחר שבוע שוחרר לביתו עם המלצות לבדיקות שונות כולל אכו לב , הולטר וביקורת במרפאות החוץ בבית החולים.

לאחר שהגיע לביתו הבין מר נ. שהחיים לא חוזרים למסלולם. הוא חש ירידה ביכולת החשיבה וההתניידות, ופעולות שהיו מובנות מאליהן הפכו להיות קשות ומפחידות. הוא (לראשונה בחייו) נזקק לעזרה בדברים מסויימים מבת זוגו.

ביצוע הבדיקות בקופת החולים לקח מספר חודשים. למרות שחלקן לא היו תקינות, רופא המשפחה העדיף להמתין לביקורת במרפאה בבית החולים כדי לברר את משמעותן. התור למרפאה נקבע, לאחר מאמצים, ל-6 חודשים מהאשפוז.

3 חודשים לאחר האשפוז חווה מר נ. שבץ נוסף. הפעם נותר עם נכות נוירולוגית משמעותית ונזקק לשיקום ממושך בבית לווינשטיין. בעקבות השבץ החוזר מר נ. שקע בדכאון וחווה ירידה תפקודית ניכרת.

הסיפור העצוב של מר נ. חוזר על עצמו שוב ושוב למרבה הצער. שבץ מוחי היא מחלה נפוצה מאוד מצד אחד, ומסובכת להבנה וטיפול מצד שני. הנסיון מראה כי במקרים רבים, במסגרת האשפוז לא ניתן לרדת לעומק הבעיה בצורה מלאה, וחלק גדול מתהליך הבירור והשיקום אמור להתבצע לאחר השחרור דרך קופת החולים.

לאחר שבץ מוחי קיים סיכוי גבוה לשבץ חוזר בכלל, ובפרט בחודשים הראשונים. לכן מומלץ על סדרת בדיקות כגון אכו לב, דופלר עורקי צוואר, הולטר קצב לב, ובדיקות דם שונות. בקרב חלק מהמטופלים יש צורך בהשלמת בדיקות נרחבות נוספות. מדובר בבדיקות שמטרתן לברר מדוע נגרם השבץ ולקבוע טיפול מתאים כדי למנוע שבץ חוזר.

הבנת הממצאים והתאמת הטיפול

הבנת הממצאים בבדיקות והתאמת הטיפול דורשת ידע מעמיק בנושא ויכולת לתכלל את כל הממצאים. אפשרויות הטיפול הקיימות היום הן רבות ונעות בין, ניתוחים שונים, צנתור, טיפולים תרופתיים משולבים, שינוי אורחות חיים וטיפולים טבעיים. התאמת הטיפול לאחר שבץ היא קריטית למניעה של אירוע חוזר שלרוב יהיה קשה יותר מהשבץ הראשון.

לזמן כאמור, יש משמעות רבה, וזאת מאחר והסיכון לשבץ חוזר גבוה במיוחד בחודשים הראשונים לאחר האשפוז. כדי לקבוע את האבחנה הנכונה, לוודא שנעשו הבדיקות הנכונות באיכות טובה, לפרש את הבדיקות ולקבוע את הטיפול הנכון, דרוש רופא מומחה לשבץ בעל נסיון רב בתחום. במרפאות החוץ בבתי החולים ובקופת החולים יושבים רופאים מצויינים, אולם במקרים רבים אינם בעלי מומחיות נדרשת בשבץ.

שיקום לאחר שבץ

השיקום לאחר שבץ הוא תהליך ארוך ומורכב. אמצעי השיקום היום רבים ומגוונים, ומאפשרים במקרים רבים מאוד חזרה לתפקוד מלא או כמעט מלא. גם כאן, כדי לייעל את התהליך ולהבטיח שיקום מיטבי, חשוב להתאים את סוג הטיפול ואינטנסיביות הטיפול למצב המשתקם.

לסיכום

לאחר שבץ מוחי או אירוע מוחי חולף (TIA) חייבים להגיע להערכה מקצועית ומקיפה על ידי מומחה שבץ מנוסה. הייעוץ והליווי הרפואי לאחר שבץ צריך לענות על השאלות הבאות:

  1. האם עברתי שבץ?
  2. מה גרם לשבץ?
  3. איזה בדיקות נוספות צריך לעבור כדי לבדוק את הסיכון שלי לשבץ נוסף?
  4. איזה טיפול הוא הטוב ביותר כדי למנוע ממני שבץ נוסף?
  5. מהו הטיפול הטוב ביותר כדי לחזור ולתפקד בצורה מלאה וטובה לאחר השבץ?

בנוסף, אנו יודעים היטב ששבץ מוחי עשוי לגרום לחשש וחרדה גדולים. חלק מהליווי המקצועי לאחר שבץ מוקדש להבנת המצב ושיקוף התהליך במלואו. נסיון ארוך שנים מלמד שברגע שמבינים מה קרה ושמטופלים בצורה מיטבית, רמת החרדה יורדת פלאים ואפשר להתרכז בהחלמה ובחזרה לחיים.

בברכת בריאות שלמה

צוות המרכז הישראלי לשבץ

Scroll to Top
Open chat
איך אנחנו יכולים לעזור?