יום המודעות לשבץ מוחי

יום המודעות הבינלאומי לשבץ מוחי המתקיים בתאריך 28.10.24 מסייע להגברת המודעות בקרב האוכלוסייה, נשים וגברים כאחד. בקבוצות אתניות שונות ומגוונות. ע"י הגברת המודעות והצפת הנושא תחת כל עץ רענן נוכל להציל חיי אדם, כן כן , אולי גם את שלכם ואת חיי הסובבים אתכם, היקרים לכם מכל.

אף אחד לא רוצה לחשוב על מחלות ובעיות רפואיות, יחד עם זאת, המשמעות של "התעלמות" מכך יכולה להיות הרת אסון. אנו למדים מהנתונים בישראל ורחבי העולם, שמדינות בהן ההסברה והמודעות גבוהה ישנם פחות מקרי קיצון ותמותה, ופחות אנשים הסובלים מנכות אחרי שבץ מוחי. אז קחו לכם דקה או שתיים כי החיים שלכם שווים הרבה יותר..

רקע:

שבץ מוחי הוא גורם מספר 1 לנכות במבוגרים, וגורם מספר 3 לתמותה (משני רק להתקפי לב וסרטן)

חשיבותו של מחקר, מעקב ואבחון מוקדם תפס תאוצה בעשור האחרון (בישראל) כאשר בעולם הרחב ישנה מודעות גבוהה יותר, והתייחסות ראויה מצד הממסד והצפת המידע ויצירת תמיכה ומענה לארועי שבץ.

בשנת 2014 הוקם במרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, יחידה לרישום לאומי לארועי שבץ בו מתועדים כל המקרים המדווחים למשרד הבריאות. הנתונים נאספים לטובת אפיון אוכלוסיית החולים וניטור הטיפול, לבצע הערכת השרדות לאחר ארוע מוחי, ולשפר את יעילות הטיפול ובמקביל להפחית עומס על בתי החולים והחברה בכללותה.

הדו"ח שעיקרי פרטיו מובאים כאן מתייחס לשנת 2020 עת בוצע הדוח האחרון. ובו מידע רב המאפשר לנוירולוגים ולאנשי המקצוע לאבחן, ללמוד ולהבין טוב יותר את דרכי המניעה, טיפול וקבוצות הסיכון. ולהנגיש את המידע לציבור הרחב לטובת הגברת המודעות לנושא, ושיפור אורח החיים אצל כל אחד ואחת מאיתנו.

עובדות במספרים-תמצית דוח:

מהדוח עולים מספר מסקנות מרכזיות ותובנות חשובות המתייחסות לכלל המערך הבריאותי/טיפולי מצד אחד. והצפת המלצות לציבור הרחב על מנת להקטין סיכון לשבץ מוחי.

שבץ במספרים

כ-18,000 מקרי שבץ מתרחשים מדי שנה, שיעור מקרי האירוע המוחי החד היה 3.0 מקרים לכל 1,000 איש, כאשר מתוך כלל המקרים, 67.6% היו מקרי שבץ מוחי איסכמי, 24.0% היו מקרי אירוע מוחי חולף (TIA), ו-8.4% היו מקרי דימום מוחי. שיעורי ההיארעות המתוקננים לגיל היו גבוהים בכ-61% בקרב גברים לעומת נשים, ובכ-65% בקרב אוכלוסייה ערבית לעומת אוכלוסייה יהודית.

גיל ממוצע:

סביבות 71 שנים. כ-19% מהחולים היו מתחת לגיל 60, וכ-31% היו בני 80 ומעלה. מעל מחצית מהמקרים (56.4%) היו גברים. הגיל הממוצע בעת האירוע היה נמוך באופן מובהק סטטיסטית בגברים לעומת נשים.

 גברים נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה יותר לארוע מוחי יותר מאשר נשים, כאשר לנשים יש סיכוי גדול יותר לארוע מוחי קשה.

מחלות רקע:

השכיחות ביותר בקרב אנשים עם אירוע מוחי חד היו יתר לחץ דם (61.4%), יתר שומנים בדם (47.6%), סוכרת (38.0%) ומחלת לב איסכמית (21.3%). בנוסף, בקרב בני 80 ומעלה, פרפור פרוזדורים היה שכיח מאוד (27.5%).

סיכון גבוה לתמותה:

5% מהחולים עם שבץ איסכמי (n=935) ו-30.6% מהחולים עם דימום מוחי (n=473) נפטרו במהלך האשפוז. שיעורי התמותה כעבור 30 יום היו כ-9% לאחר שבץ איסכמי וכ-31% לאחר דימום מוחי. כעבור שנה שיעורי התמותה היו כ-21% וכ-43% בהתאמה.

פעולות מצילות חיים:

  • פינוי מהיר לבית חולים: חשיבות קריטית להצלת חיים ניתנת להגעה מהירה לבית חולים (לא מרפאת הקופה ולא מוקד רפואי בחרום). שכן ישנו חלון זמן קצוב להענקת טיפול התערבותי לחידוש זרימת הדם (טיפול תרומבוליטי או צנתור מוחי). היכול להציל חיים הלכה למעשה.
  • בנוסף, יש חשיבות רבה להגעה לבית חולים המטפל בשבץ ויש בו מומחי שבץ ויחידת טיפול ייעודית לשבץ. כיום מרבית בתי החולים בארץ מטפלים בשבץ. אך מומלץ לבדוק מה המצב באיזור המגורים.
  • ביצוע בדיקות מקדימות: שבץ הוא מחלה שניתנת למניעה בצורה מלאה. כמעט בכל המקרים בדיקה על ידי מומחה שבץ וביצוע מספר בדיקות סקר פשוטות יכולות למנוע שבץ , להציל חיים ולמנוע נכות וסבל רב.
  • אורח חיים ומחלות רקע: רבות נאמר על הלחץ ומרוץ העכברים בו אנו חיים, המשפיע לא רק על מתח נפשי, אלא קשור באופן הדוק גם להרגלי תזונה לא בריאים, אכילת חטיפים ומאכלים עתירי שומן ורווי סוכר. ולא רק, אלא מחלות רקע כגון: יתר לחץ דם (61.4%) – יתר שומנים בדם (47.6%) – סוכרת (38%) – מחלת לב איסכמית (21.3%). באופן מפתיע לא נבדק/דווח על מצב גופני מעבר לכך, ליתר דיוק, האם המטופל עסק בספורט כלשהו בזמן הארוע, או ללא קשר לארוע, האם הוא פעיל ספורטיבית. מבלי להתייחס למקרים בודדים של מטופלים שעסקו בספורט באופן קבוע או נקודתי. ניתן להגיד בבטחון כי ספורט בעצימות סבירה (כל אדם לגופו) משפרת את זרימת הדם, מסייעת לפעילות קרדיו ובכללי תורמת להרגשה חיונית/ערנות. ולמנוע נכות וסבל רב.

מאמרים קשורים

שבץ סביב הריון

שבץ סביב הריון ולידה

הריון ולידה הם אירועים משמחים ביותר ונקשרים להגדלת המשפחה, אושר גדול והתפתחות. יחד עם זאת, קיימים מצבים בהם הריון ולידה עלולים לגרום למצבים שמסכנים את בריאות האם. בכל הנוגע לשבץ,

קראו עוד
סקר מנהלים

בדיקת סקר מנהלים

סקר מנהלים שבץ שבץ מוחי הינו גורם התמותה השלישי בשכיחותו והסיבה השכיחה ביותר לנכות בעולם המערבי. במטופלים לאחר שבץ קיימת חשיבות רבה לאבחנת הסיבה לשבץ והתאמת טיפול מתאים על מנת

קראו עוד
Scroll to Top