מה זה חלון סגלגל פתוח (PFO)?
חלון סגלגל פתוח (Patent Foramen Ovale – PFO) הוא ממצא לבבי נפוץ יחסית, הקיים בכ-25% מהאוכלוסייה הבוגרת. מדובר בפתח קטן בלב, אשר קיים באופן טבעי בתקופת החיים העובריים, אך אצל חלק מהאנשים הוא אינו נסגר לחלוטין לאחר הלידה. לרוב PFO אינו גורם לבעיה ואינו מתגלה כלל. עם זאת, במקרים מסוימים, במיוחד בקרב אנשים שחוו שבץ מוחי בגיל צעיר ללא סיבה ברורה, עשוי להתעורר חשד כי קיומו של PFO תרם לאירוע.
הקשר בין PFO לשבץ מוחי
כאשר קיים פתח פתוח בין העלייה הימנית והשמאלית של הלב, ייתכן שמיקרו-תסחיפים (כמו קרישי דם קטנים) יעברו מהמערכת הוורידית למערכת העורקית, כולל למוח. במצב תקין, תסחיפים כאלו אמורים להיעצר בריאות. אך כאשר יש PFO הם יכולים לעקוף את הריאות ולעבור ישירות אל מחזור הדם ובכך להוביל לשבץ מוחי איסכמי.
החשד ש -PFO מהווה בעיה עולה בעיקר כאשר מדובר במטופלים צעירים, ללא גורמי סיכון קלאסיים לשבץ (כמו למשל יתר לחץ דם, סוכרת או פרפור פרוזדורים), ואצלם לא נמצאה סיבה אחרת לאירוע.
כיצד מאבחנים PFO?
האבחון של PFO נעשה באמצעים לא פולשניים, כאשר הכלי העיקרי הוא בדיקת TCD עם בועות. מדובר בבדיקת אולטראסאונד לא פולשנית בעלת רגישות גבוהה ביותר לאבחון PFO.
בדיקה נוספת היא אקו לב עם בועיות (Bubble Study) – בדיקה שבה מוזרקות בועות קטנות לזרם הדם, ובאמצעות הדמיה ניתן לבדוק האם הן עוברות מהעלייה הימנית לעלייה השמאלית של הלב. במקרים מסוימים, נדרש אקו לב דרך הוושט (TEE) לשם הדמיה מדויקת יותר, במיוחד כאשר הבדיקה הסטנדרטית אינה חד-משמעית.
לקביעת תור וייעוץ השאירו פרטים

כיצד מטפלים ב - PFO?
רוב האנשים עם PFO אינם נזקקים לטיפול. עם זאת, במטופלים שעברו שבץ מוחי ולגביהם יש סבירות גבוהה ש־PFO היה הגורם, ייתכן שתישקל התערבות רפואית. הטיפול יכול לכלול שימוש קבוע במדללי דם, במטרה למנוע היווצרות קרישי דם נוספים.
במקרים נבחרים, ובעיקר כאשר מדובר באנשים צעירים ובריאים שעברו שבץ בלתי מוסבר, נשקלת האפשרות לבצע סגירה של ה־ PFO באמצעות צנתר, דרך כלי דם בירך (פעולה זעיר-פולשנית שמתבצעת תחת טשטוש או הרדמה קלה).
מדובר בפרוצדורה בטוחה יחסית, עם שיעורי הצלחה גבוהים ומעט סיבוכים. לאחר הסגירה, המטופלים לרוב ממשיכים במעקב קרדיולוגי ונוירולוגי למספר חודשים, עם חזרה מהירה לשגרה.
ההחלטה על סוג הטיפול מתקבלת לאחר הערכה מעמיקה של כלל גורמי הסיכון, תוצאות הבדיקות, והעדפות המטופל במסגרת שיח פתוח עם צוות רב-תחומי.
מתי שוקלים סגירת PFO?
סגירה של PFO נשקלת בעיקר במקרים הבאים:
- במידה ומדובר במטופלים צעירים (עד גיל 60), ללא גורמים אחרים לשבץ.
- במקרה וקיימת עדות ל- PFO משמעותי במבחן בועות.
- באם ישנה היסטוריה של שבץ מוחי חוזר.
- במקרה ונמצא קשר ברור בין PFO לבין האירוע המוחי.
ההחלטה מתקבלת ע"י צוות רב-תחומי, הכולל נוירולוגים מומחים בתחום השבץ, וקרדיולוגים.
לא מזניחים סימנים מוקדמים
PFO הוא ממצא נפוץ, אך רק במקרים מסוימים הוא דורש טיפול. אם עברתם אירוע מוחי, במיוחד בגיל צעיר וללא גורמים ברורים, חשוב לבדוק את כל האפשרויות כולל קיום PFO.
למרות שאין הנחייה לאבחון PFO אצל אנשים שלא עברו בצורה שגרתית, יתכן ונדרש בדיקת סקר ל-PFO במקרים מסויימים עליהם יחליט הרופא.
במרכז הישראלי לשבץ תמצאו מערך מתקדם לאבחון וטיפול במצבים נוירולוגיים מורכבים, לרבות בדיקת TCD עם בועות. אנו מציעים בדיקות מתקדמות, ייעוץ עם נוירולוגים מומחים וקרדיולוגים, חוות דעת רב-תחומית וליווי אישי לכל אורך הדרך, משלב הבירור ועד קבלת ההחלטה הטיפולית.
הצוות שלנו זמין להכוונה מהירה, תיאום בדיקות והמשך טיפול שיקומי, במידת הצורך.
צרו קשר לפרטים נוספים או לקביעת תור לייעוץ / בדיקה.