יתר לחץ דם

יתר לחץ דם, הידוע גם כ"לחץ דם גבוה", הוא מצב רפואי שבו הלחץ המופעל על דפנות העורקים גבוה מהנורמה לאורך זמן. הוא מהווה גורם סיכון עיקרי לשבץ מוחי, מצב שבו זרימת הדם למוח נפגעת, אם בשל חסימה (שבץ איסכמי) או בשל דימום (שבץ המורגי). כ-70% מהלוקים בשבץ מוחי סובלים מיתר לחץ דם, מה שהופך אותו לאחד מהגורמים המשמעותיים ביותר לאירוע מוחי חמור.

באופן מדאיג, יתר לחץ דם נקרא "הרוצח השקט" היות ואין לו תסמינים ברורים ולעיתים קרובות הוא אינו מתגלה עד שמתרחש אירוע מסכן חיים. בישראל, יותר ממחצית האנשים מעל גיל 65 סובלים מיתר לחץ דם, אך רבים מהם אינם מודעים לכך. הבשורה הטובה היא שמדידה פשוטה יכולה לגלות אותו וטיפול נכון ומוקדם יכול למנוע את סיבוכיו.

יתר לחץ דם

איך יתר לחץ דם מעלה את הסיכון לשבץ מוחי?

יתר לחץ דם גורם לנזק הדרגתי לכלי הדם. הלחץ הגבוה פוגע בדפנות העורקים, מה שגורם להם להתקשח ולהפוך לצרים יותר – מצב המכונה טרשת עורקים. כתוצאה מכך, הסיכוי להיווצרות קרישי דם עולה ואלה עלולים לחסום את זרימת הדם למוח ולגרום לשבץ איסכמי. במקביל, לחץ הדם הגבוה מגביר את הלחץ על כלי הדם במוח, מה שעלול להוביל לקרע בעורקים ולגרום לשבץ המורגי (דימום מוחי מסוכן).

מחקרים מראים כי כל עלייה של 10 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי (הלחץ המופעל על דפנות העורקים כאשר הלב מתכווץ ושואב דם לגוף) מגדילה את הסיכון לשבץ בכ-20%. מנגד, הורדה של 6 מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי (הלחץ המופעל על דפנות העורקים כאשר הלב במנוחה בין פעימותיו) יכולה להפחית את הסיכון לשבץ בשיעור של עד 40%. המשמעות ברורה: איזון לחץ הדם חיוני למניעת שבץ מוחי ולהגנה על הבריאות הכללית.

רוב האנשים אינם מודעים ללחץ דם גבוה מאחר ואין תסמינים עד שמאוחר מדי. לכן יש חשיבות רבה לאבחון מוקדם של לחץ הדם וטיפול בו כדי למנוע שבץ מוחי

כיצד ניתן לטפל ביתר לחץ דם ולהפחית את הסיכון לשבץ?

ניהול יתר לחץ דם דורש שילוב של שינוי אורח חיים וטיפול תרופתי, בהתאם למצב הבריאותי האישי. הנה כמה צעדים חשובים להפחתת לחץ הדם ולצמצום הסיכון לשבץ:

  • מעקב קבוע: מדידת לחץ הדם בבית או בביקורים סדירים אצל הרופא היא הצעד הראשון בזיהוי מוקדם.
  • תזונה מאוזנת: הפחתת צריכת המלח והעדפת מזונות עשירים באשלגן, כמו פירות וירקות, תורמת לייצוב לחץ הדם.
  • פעילות גופנית: פעילות גופנית סדירה, כמו הליכה מהירה או שחייה במשך 30 דקות ביום, יכולה לשפר את בריאות הלב ולהוריד את לחץ הדם.
  • הימנעות מעישון ואלכוהול: עישון מעלה את לחץ הדם באופן מיידי ושתיית אלכוהול מופרזת עלולה לפגוע בלחץ הדם לטווח הארוך.
  • טיפול תרופתי: במקרים בהם שינוי באורח החיים אינו מספיק, קיימות תרופות כמו חוסמי בטא ומעכבי ACE שמסייעות לאיזון לחץ הדם ולהפחתת הסיכון לשבץ (חוסמי בטא הם תרופות שמפחיתות את קצב הלב ואת עוצמת התכווצותו כדי להוריד לחץ דם ומעכבי ACE הם תרופות שמרפות את כלי הדם ע"י עיכוב אנזים המעלה את לחץ הדם וכך משפרות את זרימת הדם ומורידות את העומס על הלב).

מחקרים מצביעים על כך שטיפול משולב של תרופות לצד אורח חיים בריא, הוא הדרך היעילה ביותר למניעת יתר לחץ דם והשלכותיו.

למה חשוב לבדוק את הסיכון שלכם כבר עכשיו?

יתר לחץ דם אינו גורם לתסמינים מיידיים, אך הנזק שהוא גורם לכלי הדם מצטבר עם השנים. אנשים מבוגרים, חולי סוכרת, מעשנים ובעלי היסטוריה משפחתית של יתר לחץ דם נמצאים בסיכון מוגבר לשבץ מוחי. עם זאת, כל אחד עלול לפתח יתר לחץ דם ולכן חשוב לבצע בדיקות סדירות, לזהות את הסיכון ולטפל בו מבעוד מועד.

שבץ מוחי יכול לגרום לנזק בלתי הפיך, כולל שיתוק, אובדן יכולת הדיבור ואף מוות. מנגד, איזון לחץ הדם ושמירה על אורח חיים בריא מפחיתים משמעותית את הסיכון. בדיקה פשוטה אצל הרופא יכולה להיות הצעד שיציל את חייכם.

הגיע הזמן לפעול!

אל תחכו לתסמינים שיגיעו. מדידת לחץ דם פשוטה יכולה להציל את חייכם, ממש כך! התייעצו עם הרופא, בדקו את לחץ הדם שלכם באופן קבוע ואמצו אורח חיים בריא שיסייע בהפחתת הסיכון לשבץ.

המרכז הישראלי לשבץ לרשותכם כדי לספק לכם מידע, תמיכה וליווי מקצועי – כי מניעה היא התרופה הטובה ביותר!

לקביעת תור וייעוץ השאירו פרטים

Scroll to Top